perjantai 10. helmikuuta 2012

Käännytystyötä

Täällä ollaan, yhdessä kappaleessa, jos joku innokas jo odotteli pikku Keittiömestarin tai Kirsun ulosmarssia radiohiljaisuuden perusteella.
Tällä viiikolla on vaan ollut kaikennäköistä touhua aina lääkärireissuista kaverien tapaamiseen.

Alkuviikosta yrittivät kääntää PaavoBirgittaa, mutta itsepäinenhän tuo on kuin vanhempansa, ei vatsassa suostuttu kääntymään suostunut pää menosuuntaan. Tilanne oli sinänsä koominen, sillä vaali-iltana tunsin jo kuinka PB:n pää oli menossa hyvää vauhtia tuolla kyljessä ja yritin sitä kevyesti eteenpäin pökkiä, mutta kun nousin sohvalta muljahti vatsa takaisin paikoilleen. Sen sijaan kun lääkäri yritti pyöräyttää, tuntui kuin tuo vatsavaiva olisi tarrautunut kynsin ja hampain kiini, eikä tuntunut liikkuvan senttiäkään.
Oltiin puhuttu jo ennakkoon Keittiömestarin kanssa, että alateitse en ala pykimään PaavoBirgittaa ulos jos eivät saa sitä kääntymään.

Tähän ratkaisuun on monia syitä,enemmän ja vähemmän painavia. Esimerkiksi se että oma siskoni oli kuolla synnytykseen, kun lääkärit mutsiakin käskivät vaan pykiä alakautta ulos vaikka systeri majaili samoilla tavoin pää ylöspäin, synnytys vaan venyi ja päädyttiin hätäsektioon ja systeri pariksi päiväksi teholle. Joopajoo, lääketiede kehittyy, ja onhan tuosta jo melkein 40 vuotta aikaa. Mutta riskit päätyä sektioon on silti suuremmat kuin "tavallisessa synnytyksessä", eikä perätilaista edes käynnistettäisi vaan sitten aikanaan leikattaisiin jos synnytys ei käynnisty. Dedikseen on sen verran vähän aikaa että jotain merkkejä pitäisi laskeutumisalustassa olla jo että sieltä voisi joku syntyä, mutta ei mun kohdalla. Kaikki veikkailivat että yliaikaiseksi menee. Ja sen painon pitäisi olla sitten alle 4 kiloa että voi synnyttää alateitse.
Niin ja äidinkin pitäisi olla vielä jotenkin motivoitunut, ja kuka voi musta sellaista väittää tuon edellisen kappaleen luettua?

Toki tiedän, ettei sektio ole avain onneen. Se muistaakseni luokitellaan keskisuureksi leikkaukseksi joka taasen tuo omat riskinsä. Ja palautuminen on todennäköisesti hitaampaa ja haavan tulehdusriskit on oma lukunsa. Olen ollut töissä kirurgisella osastolla, joten mahdolllisen anestesian ja ja toipumisen todellisuuden olen nähnyt keskivertojamppaa lähempää, enkä siis ole tämän päätöksen kanssa nojannut faktoihin ja mielikuviin vain KVG:n perusteella.

No, kun käännös epäonnistui, alkoi lääkäri kandeineen luettelmaan sitten syitä ja seurauksia. Kerroin heti, etten ole valmis yrittämään alakautta, en koe sen olevan mulle sopiva vaihtoehto. Mutta lääkärille tämä ei taas ollut vaihtoehto. Ja koska mulla ei ollut omasta mielipiteestäni ilmeisesti notaarin hyväksymää lausuntoa mukana, varattiin aika sitten lantionkuvaukseen ja alettiin suunnittelemaan Kirsulle alatiesynnytystä. Hermohan siinä meni, mutta minkäs teet kun tilanne oli 4 yhtä vastaan (kätilö, opiskelija, ääkäri, kandi; vaikka luulen että kätilöopiskelija oli mun puolella mutta eihän se voinut mitään sanoa).
Eilen kävin kuvissa, ja yritin olla lantio tosi pienenä, ajattelin että luonto hoitaisi asian niin ettei mun tarvitsisi alkaa tappelemaan. Olin väärässä.

Tänään tuli soitto, mun lantio sopii synnytyksen yritykseen. Sanoin soittaneelle kätilölle, että tilanne on kyllä nyt niin, että mä en aio tätä alateitse synnyttää, vaan aion vetää polveni yhteen vaikka nippusiteellä jos ei muuten mene asianomaisen puhe perille. Ilmeisen vakuuttava olin, sillä samantien heltisi uusi aika keskusteluun synnytyksestä. Siinä samalla sitten tulin vaatineeksi eri lääkäriä, sillä koin että jonkun normaalin ihmisen kanssa olisin voinut edelliskerralla keskustella, mutta tuo mulkero ei millään tavoin ollut kiinnostunut kuulemaan mun huolia tai kantaa asiaan. Ens viikolla sitten katsellaan, kuinka ämmän käy.
Ei tässä muuten, mutta alkaa aika loppumaan kesken! Tai sitten tää on vaan strategista aikapeliä, katellaan kuka antaa ensin periksi.

Että silleen.

6 kommenttia:

 1. No voi helvetti. Eiköhän tossa nyt ole syytä kerrakseen ja vielä toi henkinenkin puoli sen jälkeen mitä tapahtui sun siskolle. Pidä vaan pääs, ehkä lääkärin vaihto auttaa. Vähän ahdistavaa lähteä yrittämään sillä fiiliksellä että tästä ei tuu mitään..

  VastaaPoista
 2. OOn kuullut useammaltakin ihmiseltä, et kättärillä on lääkäreillä semmonen asenne ettei sektioita tehdä kuin hätätapauksissa. Näyttää kuulemma huonolta tilastoissa...

  Kyllähän tässä asiassa pitäis ensimmäisenä kuunnella äitiä, sehän sen mukulan paikoistaan ulos tunkee. Toivottavasti saat nyt paremman lääkärin!

  Mut hei, PB saattaa vielä yllättää ja kääntyä omia aikojaan :)

  VastaaPoista
 3. Ihan vaan tiedoksi, että sektio meni vtuiksi; epiduraali ei tehonnut, jälkeisistä osa "unohtui" sisälle, rajua verenvuotoa anemiaan asti, paha haavatulehdus, sairaalavuorokausia kolmeen otteeseen yht. yli 20, puolen vuoden toipuminen jne. Totesin, että tuon jälkeen minua ei enää koskaan leikata kuin hengen ollessa kirjaimellisesti kyseessä!

  VastaaPoista
 4. fcookie ja Jonna, toivoa sopii että lääkärin vaihto auttaa tai että se olisi edes valmis kuulemaan mun mielipiteen. Oon kuullut kanssa tuon tilasto-jutun, näyttää paremmalta tuo babyfriendly alateitse synnyttäneiden suurena määränä

  Anonyymi, tuosta epiduraalin epäonnistumisesta en osaa oikein mitään sanoa, kun sitä käytetään siinä alatiesynnytyksessäkin joten jos se ei toimi ni ei se autuaaksi synnytystapaa tee.
  Jälkeisiä voi jäädä sisälle vaikka synnyttäisikin normireittiä, ja torttu voi aina tulehtua.
  Paskaa tuuria nyt vaan mahtuu maailmaan, sääli että noin monta onnettomuutta on sun kohdalle osunut.

  VastaaPoista
 5. Ei liity nyt tähän mitenkään, mut pakko mainita: Olin laittanut viikolla työpostitse kyselyä yhdelle toimittajalle info-osoitteeseen ja kun sieltä vastasi joku Krisu-niminen tyyppi, niin tuijotin sitä viestiä Saapuneissa aika tovin ja ihmettelin, että miten ne Kirsun kommentit tähän mun työpostiin tulee... ;D

  Pidän ISOsti peukkuja, että PB:n ulkoistaminen saadaan mieluisille raiteille!!

  VastaaPoista
 6. Acsu, Krisu tai Kirsu, samat kirjaimet, kuka nyt järjestyksestä niin välittää :D

  VastaaPoista