perjantai 17. elokuuta 2012

Excelin viemää

Riitta kyseli edellisessä postauksessa miedän allergiakokeiluista, ja auliisti niistä lupasin avautua.
Meillä on vakkari allergologi jonka luona ollaan käyty nyt 3 kertaa, soiteltu useammin ja lähetelty vähän sähköpostiakin (lääkärin ehdotuksesta, itse en ehkä olisi kehdannut kiusata ikäänkuin ilmaiseksi).
Tähän alkuun on vielä todettava, että näitä ruoka-ainekokeilu tapoja on varmasti yhtä paljon kuin on allergisia lapsiakin ja se mikä sopii meille ei välttämättä sovi muille. Ja vaikka mainitsen tytöllä käytössä olevat lääkkeet, on ne lääkärin määräämiä Meille. Tämän halusin sanoa siksi, että nykyään mun blogiin löytää useimmin jollain lapsiin ja allergiaan liittyvillä hauilla, enkä halua että täällä esitettyjä toimintatapoja pidetään yksimielisenä totuutena.

TuVe on siis ns. moniallergikko, epäsopivia ruoka-aineita löytyy tällä hetkellä enemmän kuin sopivia, mutta toisaalta kokeilu taival on alussa.
TuVe oireilee iho- ja suolioirein. Käytännössä se tarkoittaa, että saatuaan jotain ruokaa mille on allerginen, nousee ihottumaa melkeinpä välittömästi. Jos kuitenkin allergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta jostain syystä kuitenkin tulee nautittua usemmmin ja enemmän, kipuilee TuVen vatsa ja sitten alkaa ripulointi.
Näissä allergiahommissa on myös huomioitavaa, että TuVen alkukantaiset aistit tai vietit toimivat niin, että hän kieltäytyy jo ekan lusikallisen jälkeen mikäli tarjolla oleva aine aiheuttaa allergiaa. Joten yleensä kuuntelen TuVea, mikäli oireet on epävarmat.

Tein maitoaltistuksen jälkeen Exceliin itselleni taulukon, mihin listasin kaikkia kokeiltavia ruoka-aineita, ja lähetin listani lääkärille tarkastettavaksi. Lähinnä etten ole menossa ojasta allikkoon kokeiluiden kanssa.  Lääkärin kanssa oli myös puhetta, että tänä päivänä ei ole enää ns. "paljon allergisoivia" ruoka-aineita (kuten esim 80-luvulla oli mm. mansikka, kala ja herne), vaan kaikkea voi ja pitää kokeilla.
Meillä kuitenkin vältetään kotimaisia viljoja vielä pari kuukautta, sillä ne ovat aika tujua kamaa suolistolle. Varsinkin tuollaiselle kipuilevalle suolistolle joka ehti oireilla useamman kuukauden.

Perusideana on kokeilla TuVelle kahta ruokaa viikossa. Kokeilupäivät on pääsääntöisesti tiistai ja lauantai. Ruoka-aineita mennään ryhmittäin, ei samasta ryhmästä peräkkäin siis. Aineet on meillä jaettu karkeasti viiteen ryhmään: lihat (sis. kala ja kana),  kasvikset, hedelmät, "viljat" (quinoa, tattari, hirssi jne) ja marjat.
Mikäli epäonnisen ruokakokeilun jäljiltä on vielä oireiden parantelu vaiheessa, jätetään kokeilu välistä (niinkuin viime viikon lauantai ja tämän viikon tiistai kun paranneltiin kukkakaalin tuhoja).

Kokeiltavaa ruoka-ainetta TuVe saa eka kerralla vajaan teelusikan, mikäli oireita ei tule, seuraavana kaksi ja siitä pikkuhiljaa nostetaan annosta. Jos (ja kun!) ruoka-aine sopii, pyritään se viikon käytön jälkeen jättämään tauolle hetkeksi (tämä oli lääkärin ohje, en siihen sen kummemmin ole perehtynyt miksi).
Eka kokeilupäivinä TuVe saa myös illalla Zyrtec-liuosta, oli oireita tullut tai ei. Varmistamaan levon, sillä allergialla on vinha taipumus oireilla yöllä. Mikäli selviä kutisevia oireita on tullut, saa TuVe myös Atarax-luosta.

Voimakkaalla allergialla on taipumus myös "levitä". TuVelle sopi parsakaali, pientä hentoa punoitusta tuli, muttei sen kummempia vaikka sai parsakaalia ilman allergialääkitystäkin. Kukkakaalikatastrofin jälkeen on melko voimakkaat iho-oireet tulleet myös parsakaalista. Outoa, mutta odotettavaa sanoi allergialääkäri.

Siinäpä ne päälinjaukset, kysykää jos jäi mieltä jokin painamaan!

2 kommenttia:

 1. kiitos tästä,mukava lukea muiden kokemuksia asiasta,vaikka tosiaan jokaisella niin yksilöllistä ja tapoja monia :) ja hei vielä,muistelenko oikein ettet enää imetä?mikä korvike teillä on sopinut? mitkä ruoka-aineet teillä parhaiten on sopineet,ja onko lääkäri mitään käskenyt vain siedättää? -R

  VastaaPoista
 2. Jep, imetys loppui heti alkuunsa, allergiat varmaan pääsyyllisenä siihen.
  Meille on parhaiten sopinut "vanhan liiton valmiste" Profylac. Nutrilonilla on vastaava valmiste nykyään markkinoilla, mutta siinä hera on pilkottu niin että se ei tytölle sovi. Voidaan kuitenkin onneksi käyttää tuota herapohjaista, ei oo tarvinnut siirtyä Neocateen vaikka se pitkään kummitteli taustalla mutta sitten Profylac alkoi sopimaan...
  Meille on 100-varmasti sopinut bataatti, banaani, vadelma ja mango. Quinoa sopii 90%, ei lainkaan muita oireita paitsi mehevät ilmavaivat :)

  Siedätyksestä ei oo tarvinnut miettiä, sen lääkäri sanoi että riittää jos jokaisesta noista viidestä ryhmästä olisi hyvä saada käyttöön. Ja meillähän on jo, paitsi lihaoista kun jostain syystä oon vaan siirtänyt tota liha-ryhmän aloitusta koko ajan, oon ihan varma että niistä ei mikään sovi. Mutta huomenna sitten otan pään pois puskasta ja kokeilen sitä lohta (mille oon ite tosi allerginen..).
  Muuten ite uskon siedätykseen, ja heti kun saadaan seuraava ruoka-aine varmasti sopimaan ajattelin palauttaa sen parsakaalin ohjelmistoon, vaikka sitten teelusikallinen viikossa määrillä :)

  VastaaPoista