sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Päivän Peili

Päivän peilistä tulee mieleen mummola. Mulla oli oikein sellainen pullantuoksuinen mummola jossa olinkin hoidossa kouluikään asti, ja melkein koko ala-asteenkin ajan koulupäivien päätteeksi menin mummolle enkä tyhjään kotiin. Mummo ja vaari muuten asui samalla tontilla meidän kanssa, että kätevä matka noin kaikin puolin, ainakin lapsen silmissä. Faijasta en tiedä, en ole koskaan kysynyt miltä tuntui asua appivanhempien silmien alla. Vanhemmat muutti nykyisille asuinsijoilleen siitä vasta sen jälkeen kun isovanhemmista oli aika jättänyt.

Mummolassa tosiaan oli aina radio päällä, ja Radio Suomi sieltä ohjelmaa suolti. Sitä en kyllä muista olenko kuullut Päivän Peili nimistä ohjelmaa, mutta uskoisin näin koska niin voimakas mummolameininki tuli heti mieleen. Sen muistan, että Miljoona Ruusua ainakin jossain vaiheessa soi usein.
Mummo leipoi usein pullaa. Rusinatonta koska mä en tykännyt rusinoista. Mummo teki myös vihreää kastiketta (tillilihaa), joka oli mun ihan ehdoton lempiruoka. Ja itsetehtyä mustikkakeittoa jota syötiin korppujen kanssa. Jotka oli tehty siitä itse tehdystä pullasta. Kun olin kipeä, sain aina pahan makuisen lääkkeen päälle Omar-karkin.
Mummo käytti aina hameita ja esiliinaa. Harmaa tukka oli aina sellaisessa perinteissä kypäräkampauksessa jonka saa kun suht lyhyeen tukkaan laittaa rullat tiukalle. Mummolla roikkui toinen suupieli, sillä oli käynyt pieni aivotapahtuma jota ei mistään muusta tiedetty kuin että kerran vaan huomattiin että mummon suupieli roikkui.
Mummo kävi usein hakemassa perunoita kellarista. Sittemmin selvisi allekirjoittaneelle että tupakilla se siellä kävi.
Mummo oli hyvä mummo. Kuoli päälle kasikymppisenä pitkän sairauden päälle yli 10 vuota sitten mutta vieläkin on välillä ikävä. Musta tuntuu että TuVe ja mummo olisi tullut hyvin juttuun.

Oli mummolla tosiaan mieskin, vaari. Vaari oli hyvä mies, ja paras vaari ikinä. Mutta siitä miehestä lisää jonain toisella kertaa.

2 kommenttia:

  1. Itelin oikein julkaisun jälkeen ihmettelin että tulipa tajunnan virrasta mukava teksti! :)

    VastaaPoista